Gràfic amb les ciutats adherides a l’Associació Arc Metropolità – Imatge: CCMA

  • FEMvallès proposa parlar de noves institucions de govern per a la Regió Metropolitana
  • L’entitat veu positiu l’interès de l’arc metropolità per a resoldre les problemàtiques regionals

Vallès, 20 d’abril de 2021.  L’Associació FEMvallès qualifica de positiva però insuficient la Declaració de Martorell firmada per nou alcaldes de l’arc metropolità dimarts passat. Segons FEMvallès, cal posar sobre la taula una nova institucionalitat per a la Regió Metropolitana per tal de mancomunar competències com mobilitat, habitatge, gestió del medi ambient… Sense aquest canvi FEMvallès estima que no es podran resoldre les demandes de la Declaració de Martorell i que la nova Associació de l’Arc Metropolità corre el perill d’esdevenir una Associació B30 “2.0”.

Tot i això, veuen molt positivament que les alcaldies de l’arc coincideixin en la manca d’eines per resoldre les qüestions supramunicipals i s’uneixin per a solucionar-ho.

Recordem que l’entitat vallesana ja s’havia pronunciat anteriorment quan els alcaldes del Barcelonès nord proposaren la creació d’una nova institució supramunicipal. Aleshores FEMvallès va proposar a les tres alcaldies un model de districtes metropolitans que disposarien de competències pròpies i de compartides. Aquest model superaria la situació actual de corones perifèriques, on es troben les ciutats de l’Arc Metropolità, dotant d’una governança repartida i de proximitat amb el territori a tota la Regió Metropolitana. Alhora, els districtes metropolitans evitarien l’aparició d’un únic govern regional que englobés tota la regió i competís amb la Generalitat.

Sobre FEMvallès

FEMvallès és una associació d’entitats econòmiques, sindicals, professionals i socials formada per: Cecot, Consell Intersectorial d’Empresaris – CIESC, Unió Empresarial Intersectorial Cercle d’Empresaris (UEI), Via Vallès, Baricentro, Cambra de Comerç de Terrassa, CCOO (Vallès Occidental i Oriental, Catalunya Central, Maresme i Osona), Circuit de Barcelona-Catalunya, Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de Barcelona (delegacions del Vallès Oriental i Occidental) (CAATEEB), Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (Delegació del Vallès) (COAC), Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (Delegació del Vallès) (EIC), Il·lustre Col·legi d’Advocats de Terrassa (ICATER), Sagalés, Sant Cugat Empresarial (SCE) i Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Podeu trobar totes les propostes de l’entitat a femvalles.cat